Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

‘Wat front-end software engineer zijn zo leuk maakt?

Het contact met mensen!’

Nooit meer switchen tussen vijf of zes systemen om alle relevante informatie over je studie te vinden. Hiervoor is met de webapplicatie MijnHvA een belangrijke eerste stap gezet voor de studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Jordy Roelofs, senior software engineer bij Fortezza, werkt mee aan het project en is trots op het resultaat. “Deze applicatie gaat enorm veel impact hebben voor studenten: altijd de meest actuele en juiste informatie op één plek gaat hun leven een stuk gemakkelijker maken.”

Tijdens zijn ICT-studie aan de Haagse Hogeschool werkte Jordy Roelofs al bij de TU Delft aan diverse Serious Gaming-projecten. Na een uitstap naar Duitsland – waar hij Computer Games & Programming Skills studeerde aan de Stuttgart Media University – studeerde hij af bij ORTEC. Daarna startte hij als Java-developer bij Axians. “Het was in de tijd dat iedereen een app wilde. Na een tijdje ben ik meer de front-end-kant opgegaan. Ik heb toen onder meer gewerkt aan een project bij de Port of Rotterdam, waarbij gebruik werd gemaakt van slimme sensoren.”

Hoewel hij het naar zijn zin had, miste hij de interactie met mensen. “Programmeren kan in principe iedereen, maar ik wil niet permanent op een zolderkamertje zitten achter mijn laptop. Ik wil contact met de gebruikers van wat ik maak. Ik wil echt iets maken waar ze blij van worden, wat hen helpt in hun werk.” Hij ging op zoek naar een werkgever die hem die kans wilde geven. Via LinkedIn werd hij benaderd door een recruiter. “Ik heb net als veel andere IT’ers doorgaans een pesthekel aan recruiters, maar op de een of andere manier had ik met hem meteen een klik. Al snel kon ik op gesprek bij Fortezza Software en dat voelde goed. Ik werd tijdens het sollicitatiegesprek nauwelijks doorgezaagd over mijn technologische kennis. Ze zagen dat dat wel goed zat. De focus lag juist op de soft skills: hoe pak je dingen aan? Hoe krijg je mensen mee? Van die dingen. Ik wist meteen: hier wil ik werken.”

Vernieuwing studentenportaal HvA

Begin 2021 begon Jordy als medior front-end developer en een paar dagen later kon hij al aan de slag bij de HvA. Hij werkt in een Scrum-team (3 front-end developers, een aantal back-end developers een scrum master en een product owner) aan de vernieuwing van het studentenportaal van de hogeschool. Hij wekt aan de applicatie die studenten zien wanneer ze inloggen op mijnhva.nl. Jordy is de meest ervaren front-end developer in het team. De grootste uitdaging in dit project was mensen binnen de organisatie meekrijgen. “Verandermanagement vergt goede soft skills. Gelukkig heeft ons team een geweldige product owner en scrum master, die uitblinken in vertrouwen kweken en mensen bij de hand nemen. Dus daar zijn we uiteindelijk goed in geslaagd.”

De oude applicatie is gebouwd door een externe leverancier. Omdat de Hogeschool van Amsterdam zelf meer impact wilde creëren en de student meer centraal wilde stellen, is dit project opgezet. De HvA besloot het nieuwe studentenportaal zelf te bouwen. Niet volgens de watervalmethode, zoals de hogeschool eerder vaak deed, maar Agile – in korte sprints in een Scrum-team. Deze nieuwe manier van werken betekent ook dat er beter wordt geluisterd naar de behoeften van de gebruikers – in dit geval studenten. “Voorheen moesten studenten inloggen op vijf of zes verschillende systemen om alle informatie te raadplegen. Een app voor de roosters, een app voor je cijfers, een app voor nieuws en mededelingen, een app voor documenten die de lessen ondersteunen, noem maar op. Om horendol van te worden.” Straks is dat allemaal gecentreerd op één plek: MijnHvA voor studenten.

Meer weten?
Bel met Koert Schuring
+31 (0) 618 458 442

Over de webapplicatie

De webapplicatie MijnHvA is gemaakt op basis van het Angular 12-platform en het CSS framework Tailwind. Het werkt op progressive webapp principes (pwa), waardoor het voor gebruikers op mobiele devices voelt als een echte app. Je kunt de webapplicatie bijvoorbeeld installeren op het startscherm van je mobiel. Dit is vergelijkbaar met MijnNOS. Omdat het geen echte app is, heeft dit als voordeel dat dezelfde code ook voor desktops werkt. “De keuze is aan de student – wat hij of zij het prettigst vindt.”

Verder is er besloten om zo min mogelijk afhankelijkheden met andere libraries te houden. Hierdoor kan de applicatie sneller geüpdate worden wanneer Angular met een nieuwe versie komt. De app is universeel en kan praten met meerdere back-ends, waaronder back-ends op basis van normale http-requests en Graphql, de zoektaal die door Facebook is ontwikkeld.

Het portaal heeft zo de snelheid van een webpagina. Het portaal-aspect zit ‘m in het feit dat alle relevante informatie op één plek wordt gepresenteerd: nieuws, aankondigingen, roosters en roosterwijzigingen en de behaalde resultaten. Op termijn wordt dit uitgebreid met nog meer functionaliteiten en zullen er meer koppelingen komen met  relevante externe pagina’s.

Softlaunch voor early adaptors

Op dit moment is het team van Jordy bezig met de softlaunch, om alvast feedback te verzamelen van een eerste groep gebruikers. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de app door alle studenten (zo’n 50.000 – de HvA is de grootste hogeschool van heel Nederland) wordt gebruikt. Ook buitenlandse studenten kunnen de app raadplegen, want je kunt kiezen tussen de talen Engels en Nederlands. De reacties zijn volgens Jordy positief. “De impact is groot. Je maakt het leven van de studenten een stuk gemakkelijker. Bovendien krijgen we een hoop complimenten over de look & feel, die we bewust heel rustig en licht hebben gehouden.”

In november vindt de officiële lancering plaats. Over een tijdje zal de huidige app van de externe ontwikkelaar worden uitgefaseerd. Alle andere applicaties blijven bestaan, maar met het nieuwe studentenportaal kunnen gebruikers sneller de juiste pagina binnen de verschillende applicaties vinden. De softwareontwikkelaar van Fortezza is er trots op dat hij met z’n team zoiets moois heeft neerzet. “Alle informatie is straks gestroomlijnd. De kans op fouten is verkleind, de data is altijd actueel en snel beschikbaar. Dit zal als resultaat blije gebruikers hebben, en daar doe je het voor. Bij dit project staat de mens echt centraal en daar word ik gelukkig van.”

Wanted: nieuw talent Jordy gaat binnenkort gastcolleges geven op de HvA over hoe leuk het vak van front-end developer is. “Fortezza Software geeft me hier gelukkig alle ruimte voor. Er is niets leukers dan anderen motiveren.” Als jij – net als Jordy – ook aan toffe softwareprojecten wilt werken met de nieuwste technologieën, waarbij je dicht op de gebruiker zit, kom dan eens een kop koffie (of iets anders!) drinken met de mensen van Fortezza Software. Jordy: “Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Ik zou het wel weten: er is alle ruimte voor eigen inbreng en je kunt je permanent blijven ontwikkelen. Ze hebben hier echt oog voor je talent, maar zeker ook voor de mens achter dat talent.”