Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Pipeline

Magic

Op 22 september mocht ik deelnemen aan een toffe workshop over het opzetten van een CI/CD pipeline op basis van ArgoCD en Tekton in Kubernetes. Tekton? ArgoCD? Is Kubernetes een karakter uit World of Warcraft? Als je na het lezen van deze termen denkt “whut?” kan ik je geruststellen: Ik als naïeve frontend developer, die releases ziet als pure magie, kan je vertellen dat deze workshop ook voor mij een wereld heeft geopend.

Elke developer heeft wel eens iets gehoord over pipelines en automatische releases. Ook als frontend developer ontkom je hier niet aan. En terecht; niemand wil een release die handmatig moet worden uitgevoerd en gevoelig voor is bugs.

Meer weten?
Bel met Koert Schuring
+31 (0) 618 458 442

Na meerdere keren gevochten te hebben met het de eindbaas – genaamd Azure DevOps- leek het mij verstandig om bij mijzelf begrip te creëren voor wat er zich afspeelt achter de knoppen op het donkerblauwe scherm. Dit betekent termen als YAML gaan waarderen en niet wegrennen wanneer Azure mij errors geeft met betrekking tot git integraties. Azure begrijpen, koesteren wat wordt gedaan voor mij en uiteindelijk medeleven tonen wanneer ik voor de honderdste keer een nieuwe pipeline maak vanwege YAML errors.

Deze workshop, gegeven door Enrico Welder, bracht mij vooral opluchting. Ik zicht namelijk naar een houvast in de wondere wereld van CI/CD pipelines. Om een transitie te maken van exclusief frontend naar fullstack is dit onderdeel van groot belang. Weg zijn de tijden waarin men een release handmatig deployden door middel van een zip te droppen op een server. Men wil sneller, minder foutgevoeliger en vloeiender overgaan op nieuwe versies.

Wat begint als een ‘simpele’ setup van onder meer een Docker client en Kubernetes cluster, eindigde in een volwaardig grafisch overzicht met releasebeheer, statistieken en mooie kleurtjes. Ik noem het overigens “simpel” omdat Enrico ons als een gecontroleerde Gandalf door de code en configuratie heen leidde. Het was te vergelijken met de daling in de Moria mijn, alleen zonder de Balrog.

Aan het eind mocht het resultaat er zijn: een volwaardige pipeline opgezet op basis van een Tekton UI, wilskracht en wijsheid van Enrico. Voor de developers die kennis willen maken met achtergrond van pipelines en automatische releases, raad ik de workshop ten zeerste aan. Weg met het onbegrip voor Azure DevOps errors en YAML-perikelen. Verwelkom de kennis van de wereld achter de fantastische cloud UI’s.

Voor wie de workshop zelf wil volgen, op Github staan de instructies en wat er verder voor nodig is: https://github.com/enrico2828/pipeline-config-petclinic/blob/main/Workshop%20ci_cd%20pipeline%20in%20kubernetes.pdf.

Benieuwd naar meer Guild Nights? Bij Fortezza houden we guild nights over een hele verscheidenheid aan onderwerpen (bijv. Kubernetes, Axon Framework, Kotlin, security) en in verschillende vormen (workshop, brainstorm, talk). De belangrijkste ingrediënten: collega’s, lekker eten en welke technologie dan ook als onderwerp. Wil je ook een keer deelnemen? Laat het ons weten!