Onderdeel van FORTEZZA Groep

  070 327 7281  sales@fortezza-groep.nl

Digitalisering van de rechtspraak:

duurzamer en efficiënter werken

Dikke papieren dossiers omzetten naar digitale gegevens die gemakkelijk te doorzoeken zijn voor rechtbanken, gerechtshoven, het Openbaar Ministerie (OM) en advocaten. Dat is waar Jorden Verwer, softwareontwikkelaar bij Fortezza, aan werkt bij IVO Rechtspraak, onderdeel van de Raad voor de rechtspraak. “Digitalisering brengt de rechtspraak zoveel nieuwe mogelijkheden en voordelen: van duurzaamheid en thuiswerken tot een significante tijdsbesparing en het voorkomen van fouten bij het controleren van dossiers.” 

Het developersvak ingerold

Jorden heeft elektrotechniek gestudeerd aan de TU Delft. Hoewel de studierichting anders doet vermoeden, is er naast de hardware veel aandacht voor de softwarecomponent. “Op de studie informatica na, wordt er bij elektrotechniek het meeste geprogrammeerd. Alleen dan met een andere insteek.” 

“Dat ik na mijn studie als programmeur aan de slag ging, is min of meer toeval. Ik wist eigenlijk nog steeds niet welke richting ik op wilde. Ook economie heeft mijn interesse; ik woonde regelmatig aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven bij. Via een oud-collega van mijn bijbaan kwam ik uiteindelijk terecht bij GoAbout, een start-up die bezig was een multimodale routeplanner met actuele reisinformatie te ontwikkelen.”    

Meer weten?
Bel met Koert Schuring
+31 (0) 618 458 442

Aan de slag bij Fortezza

Helaas had de start-up het moeilijk en moesten ze hun medewerkers laten gaan, zo ook Jorden. “Ik ben toen met verschillende partijen in gesprek geraakt via een recruiter en van vijf bedrijven, waaronder Fortezza, heb ik een aanbieding gehad. In de gesprekken met Fortezza voelde ik me direct op mijn gemak. Fortezza sprak hun vertrouwen in mij uit en bood de kans om gedetacheerd te worden op projecten. Zo ben ik uiteindelijk via Fortezza aan de slag gegaan bij IVO Rechtspraak.” 

Digitale strafdossiers

IVO Rechtspraak is de eigen ICT-organisatie van de rechtspraak en heeft de elf rechtbanken en vier gerechtshoven van Nederland als voornaamste klanten. Jorden werkt hier aan de applicatie Divos. Het is namelijk de bedoeling dat dikke papieren strafdossiers transformeren naar digitale dossiers, opgeslagen in Divos. “Het is een complex project, waarbij onze aandacht niet alleen uitgaat naar de techniek, maar ook naar de processen.”  

“De gebruikers, zoals een rechtbank of gerechtshof, hebben namelijk allemaal hun eigen manier van werken. En alles gebeurt hoofdzakelijk op papier. Die werkwijze is lastig te vertalen naar een uniforme applicatie, waarmee iedereen uit de voeten kan. Maar de digitalisering in de rechtspraak vordert in kleine stappen. We zijn bijvoorbeeld bezig met het project Digitaal Werken Hoger Beroep, waarbij strafdossiers onderling verstrekt kunnen worden aan ketenpartijen. Daarvoor moet een koppeling worden gebouwd met het OM, advocatenportaal, archief en de Hoge Raad, waarvan de koppeling met het advocatenportaal al is gerealiseerd.”   

Het belang van digitalisering van de rechtspraak

De juridische sector staat bekend als grootverbruiker van papier. Papier zal waarschijnlijk nooit helemaal uitgefaseerd worden, maar door digitalisering van dossiers is het mogelijk om beter te zoeken en slimmer samen te werken door bijvoorbeeld aantekeningen te delen en hierop te kunnen reageren. Door dossiers en processen te digitaliseren, kan ook deze sector een grote stap zetten in de richting van duurzaam werken.   

“Bovendien bespaart digitalisering de gebruikers enorm veel tijd. Het controleren van een digitaal dossier bespaart een kwartier in vergelijking met een papieren dossier. Tel je tijdswinst maar uit, want de prognose voor 2021 was dat gerechtshoven ongeveer 30.000 strafzaken zouden behandelen. Bovendien kun je door te automatiseren ook fouten voorkomen. Een schrijffout is zo gemaakt en je ziet snel iets over het hoofd bij een controle. Uiteindelijk biedt digitalisering de rechtspraak vooral een kans om de kwaliteit van het werk te verhogen.”    

Signaleringsfunctie live

De stappen die worden gezet in deze digitale transformatie hebben meerwaarde voor de gebruikers. “We zijn net live met een nieuwe functionaliteit. De meeste mensen weten wel dat verdachten van zware misdrijven gedurende hun proces vaak in voorlopige hechtenis zitten, maar wat lang niet iedereen weet is dat tijdens een eventueel hoger beroep iets soortgelijks speelt. Een raadsheer moet steeds binnen 90 dagen opnieuw beslissen over het verlengen van de voorlopige hechtenis. Dat is een belangrijke termijn die je in de gaten wilt houden om te voorkomen dat een verdachte voortijdig vrijkomt. Daar helpt deze nieuwe functionaliteit bij.” 

De functionaliteit toont een lijst met strafzaken waarin mogelijk stappen moeten worden genomen. Een signaleringsfunctie dus. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het dossier, nog voordat het compleet is, alvast te verstrekken aan de advocaat, ter voorbereiding op de zitting waarbij de verlenging wordt behandeld. “Het team waarmee we dit voor elkaar hebben gekregen, zijn stuk voor stuk specialisten: ik houd me bezig met de backendontwikkeling, een collega met de frontend en weer iemand anders met het testen van de functionaliteit. We vullen elkaar goed aan en dit zijn echt de momenten waarvoor je het doet.” 

Fortezza: Great Place To Work

Ook dit jaar is Fortezza Group weer Great Place To Work Certified, waarmee het ICT-bedrijf behoort tot de beste werkgevers in Nederland. En nieuwe collega’s zijn altijd van harte welkom. “Ik voel me hier echt thuis en ik hoor gewoon bij de mensen om me heen. We hebben een sterk vertrouwen in elkaar en er is ruimte voor verdere groei. Fortezza blinkt uit in het vinden van individuele oplossingen, je wordt niet in een keurslijf gepropt. Daarom is Fortezza voor mij een Great Place To Work.”